Cursus Samen Varen

Geplaatst op 18-01-2024  -  Categorie: Uitgelicht

De cursus Samen Varen wordt, van 14 t/m 16 mei a.s., opnieuw georganiseerd in samenwerking met drie vakkundige instructeurs van opleidingsinstituut Aurora Commu-nautiek (vaartrainingen.nl). Deelname is voor maximaal 12 schepen.

 

Het thema van deze cursus is Veiligheid met een grote V, toegespitst op het veilig manoeuvreren van het schip door (veelal) koppels aan boord.

Het komt regelmatig voor dat één van de partners het manoeuvreren van het schip liever aan de ander over laat. Hierdoor kunnen ernstige veiligheidsproblemen ontstaan bij het uitvallen van de kapitein.

Deze cursus zorgt ervoor dat iedereen na het afronden van de cursus Samen Varen over voldoende vertrouwen en informatie beschikt om in een noodgeval accuraat te handelen en het schip naar de veiliger oorden te kunnen varen.

 

Tijdens de theorie-ochtend wordt uitgebreid aandacht besteed aan de regels op het water, noodhandelingen en basistechniek. ‘s Middags wordt er gezamenlijk geoefend met het manoeuvreren en aanleggen van een schip, onder het toeziend oog van één van de instructeurs. Bij toerbeurten komt iedereen die middag aan bod.

 

De tweede cursusdag oefent iedereen o.a. de volgende opdrachten op het eigen schip:

  • Afmeren aan hoger- en lagerwal (bakboord en stuurboord)
  • Schip op de plaats houden
  • Achteruitvaren
  • Het ankeren van het schip
  • Parcoursvaren

De instructeurs hoppen die dag van schip naar hip om bij waar nodig bij te sturen.

 

De cursus vindt plaats in Huizen in en om de haven van Stichting Jachthaven ’t Huizerhoofd (www.jachthavenhuizen.nl).

De datum van de cursus is vroeg in het jaar gepland zodat de rest van het vaarseizoen alles in praktijk gebracht kan worden.

Voor een bijdrage aan de cursuskosten is subsidie aangevraagd bij de Stichting KNMC-Watersport. Deze stichting staat o.a. voor veiligheid op het water en op het eigen schip.

 

En (leuk weetje) na afloop van deze cursus wordt de kapitein vaker aan de kant geschoven, omdat varen toch veel leuker blijkt te zijn dan aanvankelijk werd gedacht!

 

Uit de loef geslagen en bang om van de plank te vallen?
Dan is de cursus Samen Varen dé kans om het over een andere boeg te gooien!

 

Wordt ook lid van de KNMC en vaar met ons mee!


TELEFOON

0345 623100

KvK 40531138

fbsmall

ADRES

Meent 2a

4141 AC  Leerdam

 

SECRETARIAAT: 

KNMC Secretariaat

Hambakenwetering 15

5231 DD 's Hertogenbosch

Het secretariaat is bereikbaar op maandag t/m vrijdag, telefoon 0345 623100 (tussen 9.00-12.30 en 13.00 - 16.00 uur), of via e-mail: taairaterces.[antispam].@knmc.nl 

Het lidmaatschap van de KNMC wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Beëindiging van het lidmaatschap moet voor 1 december van het lopende verenigingsjaar schriftelijk bij het bestuur zijn ontvangen. 

Privacybeleid